nieuws

SP-initiatief wordt wet: kwaliteit thuiszorg en positie van medewerkers versterkt

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel van de SP waarin gemeenten verplicht worden om een basistarief te hanteren bij de huishoudelijke verzorging. Daarmee komt een einde aan de concurrentie op prijs en komt de nadruk weer op kwaliteit te liggen.

Renske Leijten in Eerste Kamer

Renske Leijten in de Eerste Kamer

Het basistarief is een variant van het Zeeuwse model. Leijten: 'De basis wordt een reëel tarief, daarom moeten thuiszorgorganisaties zich gaan onderscheiden op kwaliteit en kunnen ze te lage tarieven niet meer afwentelen op het personeel. Dat is winst voor iedereen.'

De wet om de gemeente de vrijheid te geven om geen aanbesteding uit te schrijven is niet in stemming gekomen. Naar aanleiding van een brief van de staatssecretaris heeft de Eerste Kamer nog nadere vragen aan de indiener. Leijten: 'Ik heb er alle vertrouwen in dat gemeenten in de toekomst de vrijheid krijgen om van het uitschrijven van een aanbesteding af te zien.' SP-senator Tiny Kox heeft gevraagd haast te maken met de behandeling van de brief.

Er werd dinsdag ook gestemd over de initiatiefwet om oormerken van zorgbudget in de gemeente. Deze is verworpen. Leijten: 'Erg jammer, want hier is nog wel meerderheid voor in de Tweede Kamer. We zullen nieuwe initiatieven nemen om dit wel geregeld te krijgen.'

SP-Kamerlid Renske Leijten verdedigde op 6 maart de wetsvoorstellen. Deze werden in februari 2008 door Agnes Kant ingediend.