nieuws

Tiny Kox leidt opnieuw verkiezingsmissie naar Rusland

Van donderdag 19 januari tot zondag 22 januari gaat SP-senator Tiny Kox in Moskou na of er lessen getrokken worden uit de gang van zaken bij de parlementsverkiezingen van 4 december 2011. Namens de Raad van Europa leidt Kox een post-electorale missie naar de Russische hoofdstad. Aansluitend brengt hij verslag uit aan de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg.

Volgens Kox is er van alles en nog wat verkeerd gegaan in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 4 december: ‘Vóór en op de verkiezingsdag vonden er schandalige manipulaties plaats. Sindsdien hebben ongekend veel Russen in massademonstraties hun boosheid kenbaar gemaakt. Nu is het de vraag of alles hetzelfde blijft of dat er iets beweegt in de Russiche samenleving en de Russische politiek’.

Inmiddels ligt er een aantal wetsvoorstellen klaar om meer eerlijke en transparante verkiezingen in de toekomst mogelijk te maken. Veel vertrouwen hebben die voorstellen van president Medvedev en premier Poetin de Russen nog niet ingeboezemd. De eerste lakmoesproef zijn de aanstaande presidentsverkiezingen. Op 4 maart aanstaande neemt zittend premier Poetin het op tegen een flink aantal concurrenten. De kans dat hij in de eerste ronde al gekozen wordt, is door de gebeurtenissen rondom de parlementsverkiezingen een stuk kleiner geworden. Naast de leiders van de huidige oppositiepartijen hebben ook andere nieuwkomers zich gemeld voor het presidentschap. Een van hen is de biljonair Mikhail Prokhorov, een van de rijkste zakenlieden van Rusland. Vrijwel alle opponenten van Poetin stellen vervroegde parlementsverkiezingen in het vooruitzicht.

Om een tussenbalans op te maken, spreekt Kox in Moskou met onder meer de nieuwe voorzitter van de Staatsdoema, de leiders van alle politieke partijen en vertegenwoordigers van organisaties die zich bezighouden met het monitoren van verkiezingen. Ook wil Kox spreken met de omstreden voorzitter van de Nationale Kiesraad, wiens aftreden een van de centrale eisen van de oppositie en de demonstranten is. Ook Kox heeft al aangegeven dat eerlijke verkiezingen niet kunnen zonder een onpartijdige scheidsrechter.

Op 23 januari brengt Kox rapport uit in Straatsburg. Daar vergadert dan de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Die wordt gevormd door parlementsleden uit 47 Europese staten, waaronder Rusland.

Betrokken SP'ers