nieuws

Banken gedwongen tot aanpak illegale gokbazen op internet

Nederlandse banken gaan op aandringen van de SP eindelijk actie ondernemen tegen het illegaal gokken via internet. Dat schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Rik Janssen. Janssen is blij maar heeft ook nog twijfels: ‘Dit is wat voormalig minister van Justitie Hirsch Ballin begin 2009 al heeft beloofd aan de SP. De banken hebben echter nog meer dan twee jaar dwarsgelegen en al die tijd illegaal gokken via internet mogelijk gemaakt. Het is niet uit te leggen dat bijvoorbeeld de ABN, die volledig eigendom is van de Nederlandse staat, zelf de Wet op de Kansspelen overtreedt en geld verdient aan illegaal internetgokken. Ik wil nu dan ook snel resultaten zien, anders moet de staatssecretaris hard ingrijpen.’

Banken en creditcardmaatschappijen die betalingen verrichten voor aanbieders van illegale kansspelen via internet maken zich schuldig aan overtreding van de Wet op de Kansspelen. De Nederlandse Vereniging van Banken gaat nu een zwarte lijst van illegale aanbieders van kansspelen aan alle banken sturen.

Janssen: ‘Na jarenlang aandringen van de SP komt de staatssecretaris nu eindelijk in actie. De tijd van mooie beloftes is voorbij. Ik wil daarom garanties van Teeven dat banken nu ook daadwerkelijk de rekeningen gaan opzeggen van illegale gokbazen op internet.’

Betrokken SP'ers