nieuws

Bezuinigen op defensie betekent ook minder oorlog voeren

De enorme bezuinigingen op defensie maken het onvermijdelijk dat de regering minder meedoet aan internationale missies. Het zogenaamde 'ambitieniveau' zal dan ook flink naar beneden moeten worden bijgesteld. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in het debat over het defensiepersoneel dat maandag 22 november wordt gevoerd.

Minister Hillen gaat de komende jaren één miljard bezuinigen op defensie. 10.000 arbeidsplaatsen verdwijnen; één op de zeven militairen moet vertrekken. De SP is voorstander van forse bezuinigingen op defensie, maar wil tegelijk dat Nederland niet meedoet aan agressieve aanvalsoorlogen zoals in Irak en Afghanistan. De regering houdt echter vast aan hetzelfde ambitieniveau en wil 'veelzijdig inzetbaar' blijven.

Van Dijk: 'De regering zal bescheidener moeten worden. Als je zoveel bezuinigt moet het ambitieniveau naar beneden. Doelen en middelen raken steeds verder uit evenwicht, zoals de laatste jaren al merkbaar was. Militairen werken met verouderd materiaal en versleten kleding. Doorgaan op dezelfde weg leidt tot grote risico's.' De SP wil dat het overtollig personeel met voorrang wordt herplaatst bij andere publieke diensten, zoals de politie.