Europese Commissie wil privatisering van de pensioenen

De eurofractie van de SP heeft een uitgelekte versie van het discussiedocument van de Europese Commissie over de pensioenen in Europa bestudeerd. De Commissie doet met dit document nog geen definitieve voorstellen, maar wel wordt al duidelijk welke kant de Commissie op wil: de pensioengerechtigde leeftijd moet omhoog, en de zekerheid over het pensioen wordt kleiner. SP-Europarlementariër De Jong: "het is duidelijk dat de Commissie pensioenen vooral ziet als een financiële markt. Het is weer het oude verhaal: we moeten de consument keuzes bieden, maar van enige solidariteit tussen oud en jong, tussen ziek en gezond, tussen mannen en vrouwen is geen sprake".

De Commissie gaat zover in haar bezuinigingsdrang op basis van het Stabiliteitspact dat ze uitsluit dat het mogelijk zal zijn pensioenvoorzieningen als in Nederland de AOW te handhaven. In ieder geval, zo wil de Commissie, moet de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld worden aan de gemiddelde leeftijdsverwachting: dus geen discussies meer over 65, 66 of 67, maar een automatische verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd als de levensverwachting toeneemt.

Daarnaast wil de Commissie toe naar pensioensystemen waarbij de premie vaststaat, maar je niet weet hoe hoog je pensioen wordt. Dat hangt dan af van de rendementen op de beleggingen. De Jong: "de Commissie geeft toe dat hiermee alle risico´s bij de werknemer gelegd worden en dat dit voortkomt uit de wens de lasten voor werkgevers terug te dringen. Voor de SP is dit onaanvaardbaar". In Nederland zijn er nu meestal collectieve regelingen op bedrijfstakniveau waarbij werknemers weten hoeveel pensioen ze kunnen verwachten en eventuele tegenvallende rendementen vooral worden opgelost door aanpassing van de werknemers- én werkgeversbijdragen. Dit zou volgens de Commissie dus moeten veranderen. Werknemers moeten steeds meer ´consumenten´ worden die gaan shoppen om de voor henzelf meest aantrekkelijke ouderdagverzekering te kiezen. De Jong: "daar zitten de mensen echt niet op te wachten. Juist nu gebleken is hoe ondoorzichtig financiële producten zijn, moet je werknemers niet opzadelen met nog meer van dit soort producten".