Europees Parlement maakt een einde aan Brusselse bemoeizucht met ambachtelijke slager en bakker

Dennis de Jong, SP-Europarlementariër, is verheugd over het resultaat van de stemming vandaag over het rapport voedseletikettering. De Jong: "tijdens de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement stonden we zij aan zij met de ambachtelijke winkels om te voorkomen dat deze ondernemers bedolven zouden worden onder onuitvoerbare Europese etiketteringsvoorschriften. Zo zouden bakkers en slagers enorme etiketten moeten plakken op onverpakt voedsel. Dit zou voor veel kleine zelfstandigen geleid hebben tot onaanvaardbare kosten".

De SP is al jaren een warm pleitbezorger van de belangen van kleine ondernemers. Zo bracht Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen onlangs het tweede actieplan Hart voor de Zaak uit, waarin een aantal concrete voorstellen is opgenomen om de positie van het Midden- en Kleinbedrijf te versterken. Ook in het Europees Parlement staat de SP vooraan om de kleine ondernemers te helpen. De Jong: "vaak met de beste bedoelingen worden er in het EP regels aangenomen die voor het MKB onuitvoerbaar zijn. Daarom heb ik consequent tegen allerlei onuitvoerbare ideeën gestemd en eraan bijgedragen dat de Europese etiketteringsregels niet zullen gelden voor onverpakt voedsel. Hiermee blijven de ambachtelijke slager en bakker buiten schot".

Omdat het Europees Parlement lidstaten in het rapport verbood om zelf aanvullende regels vast te stellen heeft de Jong zich uiteindelijk onthouden bij de finale stemming. De Jong: "Sommige regels kunnen beter eerst in de praktijk, in bijvoorbeeld één land worden getest". Dit geldt volgens de Jong ook voor het stoplichtsysteem met waarschuwingskleuren voor de consument. "In Brussel geldt nog steeds een doorgeslagen eerbied voor de interne markt waarbij totale harmonisatie van regels een doel op zich is".