nieuws

Van Velzen enthousiast over nieuwe aanpak reclassering

Het 'Van-Velzen-experiment' bij de reclassering in Eindhoven, waarbij het personeel meer ruimte krijgt om professional te zijn, is een succes. Dat constateerde SP-Kamerlid Krista van Velzen na een bezoek aan de werkers die met de nieuwe werkwijze kunnen werken. Van Velzen: “Reclasseringswerkers zijn professionals die je hun werk moet laten doen. Natuurlijk zijn er regels nodig en moeten handelingen geregistreerd en verantwoord worden, maar de laatste jaren zijn we daarin doorgeslagen.”

Bij het experiment in Eindhoven kunnen reclasseringswerkers net dat beetje extra doen wat nodig is om recidive te voorkomen. Van Velzen: “Dat kan een kwestie zijn van net iets langer toezicht of een specifieke oplossing voor een man met psychische problemen. Dat is ontzettend nuttig. Dit zou in het hele land moeten worden ingevoerd, daar wordt de samenleving veiliger van.”

Van Velzen is naamgever van het experiment sinds een motie van haar hand in 2007 werd aangenomen. Het experiment in Eindhoven loopt nu een jaar en is daarmee halverwege. Reden voor Van Velzen om te kijken hoe het er voorstaat. “Ik ben blij verrast. Er is bijvoorbeeld een behandelgroep voor plegers van huiselijk geweld, zodat je aan de slag kunt nog voordat de rechter heeft gevonnist. Dat werkt goed. Ook kan het personeel na afloop van het reclasseringstoezicht iemand toch nog in de gaten houden. Dat extra zetje is soms net even nodig. Geef de werkers in de reclassering de ruimte, het werkt echt!”

Betrokken SP'ers