nieuws

Weigering uitvoeren verbod op investeren in clustermunitie lijkt slechte 1 april grap

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is laaiend dat demissionair minister van financiĆ«n De Jager en demissionair minister van sociale zaken Donner weigeren een verbod op het investeren in clustermunitie in te stellen. Van Velzen: “De Kamer heeft een motie van mij en PvdA Kamerlid Van Dam aangenomen die hiertoe opriep. Ik hoop dat de weigering om deze uit te voeren een 1 april grap is, maar dan is het wel een hele slechte.” Van Velzen heeft een debat aangevraagd.

Het produceren, bezitten en gebruiken van clustermunitie is inmiddels verboden, maar investeren kan nog steeds. Van Velzen: “Dat is dubbel, krom en onacceptabel. Het is noodzakelijk dat banken en pensioenfondsen een duidelijke boodschap krijgen: investeren in clustermunitie is onacceptabel.”

De reden waarom de ministers deze motie niet uitvoeren is onnavolgbaar volgens Van Velzen. “Er is geen sprake van 'symboolwetgeving met averechtse werking' zoals zij stellen. Het gaat hier over het voorkomen dat mensen slachtoffer worden van deze walgelijke wapens. Daar is niks symbolisch aan. Er zijn nog steeds bedrijven die investeren in deze troep en dat moeten we keihard bestrijden. Hoe het verbieden van investeren in clusterbommen een averechtse werking zou kunnen hebben is mij overigens volstrekt onduidelijk. Wil het Kabinet hier beweren dat de Nederlandse banken en pensioenfondsen die nu niet investeren in clusterbommen, bij een verbod daarop nu en masse zouden gaan investeren in clusterbommen? Dat geloven ze toch zeker zelf niet? Wetgeving in andere landen laat bovendien zien dat een dergelijk verbod wel degelijk bij wet geregeld kan worden.”

Betrokken SP'ers