'Consument betaalt onnodig voor afdanken apparaten'

SP-Kamerlid Remi Poppe wil dat minister Huizinga (Milieu) de verwijderingsbijdrage op elektronische apparaten afschaft. De organisatie die verantwoordelijk is voor het verwerken van de apparaten blijkt naar schatting 220 miljoen in kas te hebben. Dat is veel meer dan nodig is voor het verwerken van alle apparaten. “Die vetpot blijft maar groeien”, zegt Poppe. “De SP roept al jaren dat er geld genoeg is voor de verwerking. Ik ga van de minister eisen de onnodige verwijderingsbijdrage die de consument betaald per direct af te schaffen.”

De verwijderingsbijdrage is bedoeld om de oudere apparaten op milieu- en mensvriendelijke wijze te verwerken. Wettelijk gezien zijn de producenten sinds 1999 verantwoordelijk voor inzameling en verwerking. Het doel daarvan was dat ze bij de productie van de apparaten beter over de milieuschade ervan zouden nadenken. Om de enorme kostenpost van die producenten-verantwoordelijkheid op te vangen werd besloten het geld bij de consument te halen. Tot uiterlijk 2011 betalen zij bij aanschaf van een apparaat voor de inzameling en verwerking van 'de oude voorraad'. Daarna zouden de producenten zelf gaan betalen voor de verwerking.

De uitvoeringsorganisatie NVMP is echter zijn doel voorbij geschoten en heeft het innen van de bijdrage niet gestopt toen er genoeg geld in kas was. Daarnaast worden vette winsten van honderden miljoenen euro's gemaakt via het recyclen van apparaten. Poppe: “Het is pervers dat de consument moet betalen om afgedankte apparaten weg te brengen, waar vervolgens ook nog eens dik aan verdiend wordt. Ik roep iedereen op bij aanschaf van nieuwe apparaten de verwijderingsbijdrage te weigeren.”

Betrokken SP'ers