Weigeren Halt-gestraften door Defensie onacceptabel

SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt het onacceptabel dat Defensie jongeren die ooit een Halt-straf hebben gekregen weigert voor een baan bij de krijgsmacht. Van Velzen: “De krijgsmacht kraakt in haar voegen, er zijn duizenden vacatures en er worden miljoenen besteed aan ronkende wervingscampagnes. Tegelijkertijd weigert Defensie mensen aan te nemen die jaren geleden te vroeg vuurwerk hebben afgestoken. Dit is niet alleen geldverspilling, Defensie ontneemt zo ook mensen de kans die baan te kiezen die ze graag zouden willen. En dat vanwege een jeugdzonde. Dit moet snel stoppen.”

Van Velzen vindt het terecht dat het ministerie van Defensie zorgvuldig selecteert bij het aannemen van personeel. “Doorgewinterde criminelen horen niet thuis in het leger. Maar het gaat hier bijvoorbeeld over jongens van 13 die een muur hebben beklad of van school hebben verzuimd. Die weiger je geen baan bij Defensie.” Van Velzen vindt dat Halt-straffen bij geen enkele werkgever een rol hoeven te spelen in het personeelsbeleid. “Halt-straffen kunnen alleen worden opgelegd als het strafbare feit niet ernstig genoeg was om een echte straf op te leggen, dat zegt al genoeg. Jeugdzondes horen een goede arbeidstoekomst niet in de weg te staan, dat is onzin. Ik heb hierover opheldering gevraagd aan de minister van Justitie.”

Betrokken SP'ers