nieuws

Van Bommel teleurgesteld over visie Obama op Afghanistan

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel kiest de Amerikaanse president Obama met zijn besluit tot troepenvermeerdering in Afghanistan niet voor een wezenlijk andere strategie. Hij vindt dat teleurstellend. “De oorlog gaat voorlopig door. Meer gevechtstroepen betekent meer geweld, meer verzet en dus meer burgerslachtoffers. Natuurlijk wordt er nu ook een beroep gedaan op Nederland om militair aanwezig te blijven. Nederland moet niet toegeven aan die druk” meent Van Bommel.

Het besluit om 30.000 militairen extra te sturen komt niet onverwachts. De Amerikaanse druk op andere NAVO-lidstaten om ook meer troepen te leveren wordt al maanden opgevoerd. De VS kiest met dit besluit voor dezelfde aanpak als in Irak en dicteert de NAVO hoe er moet worden opgetreden in Afghanistan. Een discussie over een nieuwe strategie is er niet geweest. Van Bommel: “Humanitaire hulp voor Afghanistan blijft nodig maar niet in combinatie met het voeren van een oorlog. Dat brengt de humanitaire projecten in gevaar omdat deze worden gezien als verlengstuk van de Westerse militaire interventie."

Van Bommel zal vandaag de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie vragen om een reactie op de plannen van Obama en de gevolgen ervan voor Nederland.

Betrokken SP'ers