nieuws

'Geen beunhazerij in Openbaar Vervoer'

SP-Kamerlid Emile Roemer wil dat het kabinet optreedt tegen het inhuren van touringcarchauffeurs voor het openbaar vervoer. Donderdag bleek dat er in het Gelderse Duiven structureel touringcarchauffeurs gaan rijden als buschauffeur. Niet omdat er te weinig chauffeurs zijn, maar omdat het goedkoper zou zijn voor de vervoerder.

Door allerlei omstreden constructies met onderaanbesteding hoopt vervoersbedrijf Connexxion op deze manier te snijden in de kosten. Een touringcarchauffeur valt namelijk niet onder de CAO voor het Openbaar Vervoer (OV). Ook hoeft deze zich niet te houden aan de rijd- en rusttijden, zoals deze zijn vastgelegd voor het Openbaar Vervoer. Roemer: "Deze chauffeurs rijden echter wel gewoon in het OV, dus deze moeten natuurlijk gewoon aan dezelfde eisen voldoen en hetzelfde worden behandeld en betaald.”

Volgens Roemer worden goede en ervaren buschauffeurs van hun bus afgehaald en vervangen voor goedkopere arbeidskrachten. “Dat is natuurlijk te zot voor woorden. Juist in een belangrijke sector als het openbaar vervoer moeten kwaliteit en veiligheid voorop staan. Ik verwacht dan ook dat dit soort praktijken zo snel mogelijk worden uitgebannen.”