nieuws

'Steeds minder steun voor oorlog Afghanistan'

Er is sprake van een verandering in de publieke opinie ten aanzien van de oorlog in Afghanistan. Steeds meer burgers van NAVO-lidstaten zijn ervan overtuigd dat een militaire overwinning onhaalbaar is. De roep om de soldaten terug te halen klinkt daarom steeds luider.

Dat blijkt deze dagen in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Daar maakt de parlementaire assemblee van de NAVO de balans op van acht jaar oorlog in Afghanistan. Voor de SP nemen de senatoren Tiny Kox en Arjan Vliegenthart deel aan de discussie. Tiny Kox hield de vergadering voor dat hoe meer soldaten we sturen, hoe groter het verzet van de Taliban en anderen lijkt te worden. “Als een militaire overwinning niet mogelijk is, rest slecht één weg: vrede sluiten om het land uiteindelijk wat stabieler te maken. Dat is heel moeilijk, maar biedt in ieder geval meer perspectief dan een oorlog die niet te winnen is.”

Steeds meer mensen hebben deze mening, niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. In dit laatste land zien mensen niets in het voornemen van premier Brown om nog meer soldaten te sturen. Arjan Vliegenthart: “We hebben meegedaan een demonstratie van de Stop de Oorlog-coalitie. De oproep om de troepen terug te halen uit Afghanistan lijkt de mening van de meeste Britten te zijn geworden. Wat dat betreft denken zij net zo als de mensen in Nederland: de oorlog heeft geen zin en kans van slagen. Stoppen dus!”

Naast Afghanistan wordt in Edinburgh vooral over het nieuwe strategische concept van de NAVO gesproken, dat in 2010 aangenomen moet worden. Volgens Kox en Vliegenthart zou er in elke lidstaat een discussie op gang moeten komen over de toekomst van het bondgenootschap. Zij riepen hun collega’s op het zogenoemde ‘comité van experts,’ onder leiding van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, in de parlementen uit te nodigen. Deze groep moet uiteindelijk voorstellen doen over hoe het nieuwe strategische concept eruit zou moeten zien. Vliegenthart “Het Nederlandse parlement heeft op ons voorstel laten weten zo’n gesprek te willen. Er is een unieke kans om eindelijk mee te praten over de toekomst van de NAVO. Die kans mogen we niet voorbij laten gaan. En het is hard nodig ook. De NAVO is immers duidelijk de weg kwijt.”

Vliegenthart en Kox doen ook pogingen om de NAVO-assemblee mee te krijgen in de oproep van president Obama voor een kernwapenvrije wereld. Op een bijeenkomst van parlementariërs en actiegroepen in het Schotse parlement wees senator Kox erop dat ook op dit punt zich een unieke kans voordoet. “Kernwapens zijn niet links of rechts. Ze zijn levensgevaarlijk en een permanente bedreiging voor onze planeet. Nu is het tijd om door te zetten. Zowel in Amerika als Rusland zit op dit moment een president die zegt het hiermee eens te zijn. Dat hebben we nooit eerder meegemaakt. Laten we deze kans niet verknoeien.”