nieuws

'Verplicht reclasseringstoezicht voor pedoseksuelen'

"Zonder verplicht reclasseringstoezicht mag een gevaarlijke pedoseksueel niet op vrije voeten komen." Dat stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op de uitspraak van de rechter dat het stadsverbod dat de gemeente Eindhoven een pedoseksueel had opgelegd niet was toegestaan. "Dat het door de rechter opgelegde reclasseringstoezicht niet kan worden uitgevoerd omdat iemand in cassatie gaat is een fout in de wet, ten koste van de veiligheid in de samenleving."

De rechter had in zijn veroordeling van de pedoseksueel verplicht reclasseringstoezicht opgenomen. Deze ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Door deze cassatie kan het toezicht dat door de eerdere rechter bevolen was nog niet starten. Van Velzen: "Als de rechter vindt dat iemand onder toezicht moet worden gesteld, dan moet er ook toezicht zijn, punt uit! De wet moet zo snel mogelijk worden aangepast."

De gemeente Eindhoven - waar de pedoseksueel zich wilde vestigen - legde hem een stadsverbod op. De rechtbank in Den Bosch zette vandaag een streep door dit verbod omdat er geen sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring, zoals de gemeente aanvoerde. Van Velzen: "Het is de plicht van een burgemeester om zijn inwoners te beschermen. Echter een stadsverbod is enkel verplaatsing van het probleem. In het belang van de veiligheid van de samenleving vind ik dat de wet moet worden gewijzigd zodat verplicht reclasseringstoezicht ook kan worden opgelegd aan iemand die in cassatie is gegaan. Voor nu zal de Eindhovense politie in samenwerking met de reclassering deze man zeer goed in de gaten moeten houden. Na de aanpassing van de wet zal geen enkele gemeente in Nederland meer voor zo een dilemma hoeven komen te staan."

Betrokken SP'ers