nieuws

Pak onverantwoord gedrag in auto aan, maar schiet niet door

Automobilisten die zich onverantwoord en gevaarlijk gedragen in de auto moeten volgens de SP beter aangepakt kunnen worden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) klaagt deze week over de gebrekkige mogelijkheden om automobilisten aan te pakken die achter het stuur van alles doen dat afleidt van het autorijden.

Eerder dit jaar vroeg SP-Kamerlid Emile Roemer al aan verkeersminister Eurlings om het kijken van film of tv door een bestuurder te verbieden. De minister wilde dit niet verbieden omdat volgens hem de politie dit al kon aanpakken. Nu de politie het duidelijke signaal afgeeft dat zij hiertegen niet goed kunnen optreden, is het volgens de SP toch aan de minister om de wet hierop aan te passen. En zo zijn er wellicht meer gevaarlijke handelingen die een bestuurder al rijdende niet mag doen, zoals sms’en en internetten.

We moeten echter niet doorschieten. Het is nog maar de vraag of het verbieden van roken, handsfree bellen of het bedienen van navigatieapparatuur verstandig is. Als mensen daarvoor telkens aan de kant van de weg moeten stoppen, om vervolgens weer op te trekken en in te voegen, is dat niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.