nieuws

Ulenbelt wil opheldering over rol burgemeester bij "slavenhouderij"

"Burgemeester Veltman (PvdA) geeft de Roemeense werknemers die vorige week uit "slavernij" werden bevrijd uit de aspergeboerderij in Someren een trap na." Dit zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt naar aanleiding van berichten over de handelswijze van de burgemeester. "Veltman moet dit goedmaken of minister Ter Horst moet ingrijpen," aldus Ulenbelt.

Burgemeester Veltman deed vorige week in de media voorkomen alsof de gemeente Someren daadkrachtig had opgetreden door een boerderij met tientallen Roemenen te ontruimen en onderdak en vervoer voor de werknemers te regelen. In werkelijkheid heeft hij de Roemenen een Engelstalige verklaring laten tekenen waarin de Roemeense werknemers verklaarden 140 euro voor de busreis te zullen afdragen van het loon dat zij nog niet hebben ontvangen. Ulenbelt: "Nu zijn de Roemenen terug in Roemeniƃ«". Ze hebben hun loon niet ontvangen en hebben een schuld bij de gemeente voor de bus naar huis. Dat is niet fatsoenlijk."

Daarnaast is Ulenbelt verbaasd dat de gemeente nu gedoogt dat de Roemenen in tenten bij de boerderij wonen. "Ook voor het vinden van een oplossing voor de huisvesting van de werknemers heeft de gemeente dus hopeloos gefaald. Na het eerdere terechte ingrijpen, worden de werknemers weer aan hun lot overgelaten."

Volgende week is er op initiatief van de SP een debat over de situatie met minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Ulenbelt wil dat minister ter Horst (Binnenlandse Zaken) ook naar de Kamer komt om uit te leggen of het gedrag van de gemeente door de beugel kan.

Betrokken SP'ers