nieuws

Eindelijk een geschillencommissie voor de luchtvaart

Na aandringen van SP-Kamerlid Emile Roemer zal er vanaf 1 juli 2009 eindelijk een geschillencommissie voor de luchtvaart komen. Deze geschillencommissie zal de rechten van alle luchtvaartpassagiers behandelen die reizen van of naar een Nederlandse luchthaven. Roemer: “Al enkele jaren hebben de luchtvaartpassagiers bijvoorbeeld recht op compensatie bij forse vertragingen of bij de uitval van een vlucht. Maar zij kunnen dit enkel via de rechter afdwingen. Deze drempel is veel te hoog. Een geschillencommissie is dan ook hard nodig.”

Via Europese Verordeningen liggen al jaren de rechten van vliegtuigpassagiers vast. In de praktijk worden deze rechten echter niet nageleefd. De overheid moet hierop toezien, maar is hier nog onvoldoende mee bezig. Daarom pleit de SP al enkele jaren voor een onafhankelijke geschillencommissie die opkomt voor de passagiers die recht op compensatie hebben.

Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) wilde graag wachten tot de luchtvaartmaatschappijen zelf met voorstellen zouden komen voor een geschillencommissie. Roemer is verheugd dat Eurlings nu na herhaaldelijk aandringen zelf de handschoen oppakt. “De luchtvaartmaatschappijen willen nog niet echt haast maken. De minister gaat dit gelukkig nu wel doen. Hij beloofde woensdag dat er vanaf 1 juli een plek is waar vliegtuigpassagiers terecht kunnen. Een prettige gedachte voor een ieder die deze zomer dus nog op vliegvakantie gaat.”

Betrokken SP'ers