‘Europese verdragen niet uitsluiten in nieuwe referendumwet’

Indien er een nieuwe referendumwet komt, moet die ook mogelijk maken volksraadplegingen te organiseren over Europese verdragen. Dat bepleit de SP dinsdag in de Kamer als wordt gesproken over een voorstel van de Kamerleden Kalma, Halsema en Van der Ham over een raadgevend referendum.

In de aangekondigde referendumwet worden allerlei uitzonderingen gemaakt, waaronder Europese verdragen. Daarover zou de bevolking moeten zwijgen. SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat een zwaktebod: “Deze Kamerleden doen een beroep op het succes van het Europese referendum in juni 2005, maar hun voorstel maakt juist zo’n referendum over Europese verdragen onmogelijk.”

Referenda zijn volgens Van Raak een goede aanvulling zijn op de parlementaire democratie. “In 2005 bleek waarom referenda nodig zijn: bijna alle partijen in de Tweede Kamer waren voor de Europese Grondwet, maar tweederde van de bevolking was tegen. Mensen kiezen bij verkiezingen hun volksvertegenwoordigers. Als die deze eretitel niet waarmaken, is het goed als mensen hen alsnog kunnen terugfluiten.”

Van Raak wil ook de verzekering dat de referendumcommissie, die de organisatie van referenda gaat begeleiden, onafhankelijk wordt. Bovendien moet het campagnegeld dat deze commissie gaat verdelen eerlijk worden verdeeld over de voor- en de tegenstanders.

Betrokken SP'ers