nieuws

Senaat twijfelt over zin verplicht ouderschapsplan

De senaat is zeer kritisch over de wet waarin ouders verplicht worden om bij hun scheiding een ouderschapsplan in te dienen, waarin de zorg om de kinderen onderling wordt geregeld. In juni werd die wet bijna unaniem door de Tweede Kamer aangenomen, maar in de Eerste Kamer kwam de kritiek van alle kanten. Woordvoerders van SGP tot GroenLinks en van SP tot VVD overvielen de ministers Hirsch Ballin en Rouvoet met hun bezwaren. En ook de coalitiepartijen zagen eigenlijk meer nadelen dan voordelen. Kwalificaties als ‘windowdressing’, ‘voorbeeld van overregulering’ en ‘niet te handhaven’ vlogen de ministers om de oren.

“Op zich hebben we niets tegen het verplichte ouderschapsplan”, zei SP-senator Nanneke Quik-Schuijt, die zelf als kinderrechter jarenlang te maken had met de problemen met scheidende ouders. “De praktijk laat zien dat voor de meeste scheidende ouders de kinderen zorg nummer één vormen en ze er samen ook goed uitkomen. Maar de ouders die er niet uitkomen, hebben meer nodig dan een wettelijke verplichting.’

Minister Rouvoet was er echter van overtuigd dat de verplichting om een plan te maken onwillige ouders een sterke prikkel zal geven om aan het belang van de kinderen te denken. De SP-senator vond dat de verplichting er pas zou mogen komen als de mensen die hulp nodig hebben om een plan te maken dat méér inhoudt dan een standaardtekstje, dat door een advocaat in elkaar wordt gedraaid en waar de rechter snel zijn goedkeuring aan zal geven omdat die maar 20 minuten heeft voor een echtscheidingszaak. Daarom pleitte ze ervoor om de Bureaus Jeugdzorg behoorlijk toe te rusten om ouders te helpen een verantwoord plan te maken en vroeg ze een structurele financiering van omgangshuizen met omgangsbegeleiding Nadat minister Rouvoet had gesteld dat een ouderschapsplan niet door een bureau Jeugdzorg moet worden gemaakt, maar dat de ouders dat zelf moeten doen, dienden GroenLinks, SP en D66 een motie in. Daarin wordt de regering gevraagd om ‘succesvolle omgangsondersteunende voorzieningen van een structurele basis te voorzien.’ Volgende week dinsdag volgt de stemming over de wet en de motie.

Betrokken SP'ers