nieuws

Sluiten coffeeshops onverstandig

SP-Kamerlid Krista van Velzen noemt het zeer onverstandig dat de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom hebben besloten de coffeeshops te sluiten. Van Velzen verwacht dat de overlast en de criminaliteit alleen maar zullen toenemen en zullen verschuiven naar andere gemeenten.

De overlast in de grensstreek door drugsoverlast is al jaren een probleem. De burgemeesters van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom zijn het nu zat en sluiten de coffeeshops. Niet verstanding, zegt Van Velzen: “Ik begrijp dat de burgemeesters de overlast in hun gemeenten beu zijn, maar ik vrees dat dit beleid alleen maar contraproductief zal werken. Waar nu nog enige controle op de verkoop van softdrugs mogelijk is, bijvoorbeeld op leeftijd, zal de verkoop nu verschuiven naar het illegale circuit.”

“Het is een economische wet dat bij een gelijkblijvende vraag en een kleiner aanbod de prijs zal stijgen”, zegt Van Velzen. “Handel wordt alleen maar lucratiever, en wordt zo in handen van het criminele circuit geduwd. Met alle risico’s en overlast van dien. Waar nu een scheiding tussen de gedoogde handel in softdrugs en de illegale handel in harddrugs bestaat zal deze straks vervallen. Jongeren die op zoek zijn naar een plek om wiet te kopen zullen daarmee eerder in de verleiding komen harddrugs aan te schaffen.”

Ook vreest Van Velzen de gevolgen voor de buurgemeenten van deze steden. “Wanneer de duizenden Fransen en Belgen die voorheen deze gemeenten bezochten nu naar andere gemeenten zullen gaan, zal de overlast daar explosief stijgen.” Van Velzen benadrukt dat het haar niet gaat om het recht om softdrugs te gebruiken: “Ik wil verstandig beleid, dat gepaard gaat met zo min mogelijk overlast, dat niet in het voordeel werkt van de criminelen. Ik zou eerder denken aan het creëren van een drugsboulevard buiten het centrum van deze gemeenten. Dat scheelt een hoop overlast. En als dit ‘politieke experiment’ van zero tolerance al wordt toegelaten, dan moet je ook andere experimenten de ruimte geven. Zo heeft de SP in Tilburg voorgesteld om ook de kweek van wiet te reguleren. Als je echt wilt weten wat werkt, dan moet je dat ook een kans geven.”

Van Velzen roept de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op in te grijpen. “Ik vrees dat de gemeenten de overlast naar elkaar gaan doorschuiven. Daar wordt niemand beter van, behalve misschien de crimineel”, aldus Van Velzen.

Betrokken SP'ers