nieuws

Woekerhuren moeten strafbaar worden

Het vragen van woekerhuren voor studentenkamers en andere woningen moet strafbaar worden gesteld. Dit stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen donderdag voor aan minister Vogelaar in een debat over huisjesmelkerij. Jansen: “Uit onderzoek blijkt dat voor 86 procent van de aangeboden particuliere studentenkamers op internetsites, een huur wordt gevraagd die boven de wettelijke grens ligt. Dit is misbruik maken van de woningnood en dus onacceptabel.”

Voor alle huurwoningen in Nederland geld een maximaal wettelijke huur, die wordt gebaseerd op grootte, ligging en comfort van de woning. Huurders die het vermoeden hebben te veel huur te betalen, hebben de mogelijkheid om naar de Huurcommissie te stappen, maar velen durven dit niet. Jansen: “Door de grote druk op de woningmarkt kan de huisjesmelker zijn huurder namelijk zo inruilen voor een andere. Veel huurders zijn dus bang hun huis uitgezet te worden.”

Juist daarom moet het meerdere malen vragen van buitensporige huren strafbaar worden gesteld, vindt Jansen: “Een huisjesmelker kan keer op keer woekerhuren vragen met als grootste risico dat hij een standje krijgt van de huurcommissie. Wat mij betreft is dit veel te soft en moet dit gedrag keihard worden aangepakt met een afschrikwekkende boete.”

Onlangs deed de Utrechtse studentenhuisvester SSH onderzoek naar de hoogte van de huren van studentenkamers die worden aangeboden op verschillende websites. Bij 86 procent van de gevallen bleek de huur boven de wettelijk toegestane huur te liggen en bij 49 procent was dit zelfs meer dan 100 euro per maand. Jansen: “Ik vind dat ook de sites die woningen bemiddelen hiervoor verantwoordelijk zijn. Daarom moet er tevens een vergunningsplicht komen voor 'digitale' woningbemiddelaars, waarbij zij moeten garanderen dat er bij de door hun bemiddelde woningen geen woekerhuur wordt gevraagd.”