Van Velzen verontrust over handhaving importverbod Chinese zuivel

SP-Kamerlid Krista van Velzen is verontrust over de handhaving van het Europees importverbod op producten waarin Chinese zuivel is verwerkt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zegt dat handhaving van dit verbod de dienst voor problemen stelt omdat zij door recente bezuinigingen erg krap in het personeel zit.

Van Velzen: “Ik schrik van deze alarmerende uitspraken. Vandaag gaat het over toezicht op de import van vervuilde Chinese producten, maar morgen kan er al een andere crisis zijn. Er wordt zoveel gesleept met voedsel dat vaak onduidelijk is hoe een product geproduceerd is. Dat levert risico’s op voor de volksgezondheid en op de insleep op van dierziekten. Daarom moet een dienst als de Voedsel- en Warenautoriteit gewoon genoeg personeel hebben om op de veiligheid van ons voedsel toe te zien.”

Vorig jaar stuurde de Inspecteur Generaal van de VWA al een brandbrief naar het kabinet. Hij gaf daarin aan dat de VWA door vermindering van haar budget grote moeite had zelfs maar te voldoen aan het minimum aan toezicht op dierwelzijn en veetransporten.

Van Velzen heeft de minister van Volksgezondheid en de minister van Landbouw om opheldering gevraagd.

Betrokken SP'ers