nieuws

Van Velzen mist concrete maatregelen in aanpak recidive

SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij met de door het kabinet getoonde ambitie om de recidive onder criminelen eindelijk aan te pakken. Van Velzen mist echter concrete maatregelen om de problemen in de praktijk op te lossen. “De SP eist al jaren maatregelen tegen recidive, maar onze voorstellen zijn steeds afgewezen. De intentie die het kabinet hier nu uitspreekt is goed, maar alleen mooie woorden zijn niet genoeg om mensen op het rechte pad te brengen en te houden.”

Opeenvolgende kabinetten hebben jarenlang bezuinigd op de bestrijding van recidive. Zo werd er minder geld uitgetrokken voor onderwijs en arbeid in de gevangenissen en moest ook de reclassering het met minder doen. Van Velzen bespeurt bij de huidige bewindslieden, Hirsch Ballin en Albayrak, een trendbreuk ten opzichte van beleid van hun voorgangers: “Het heeft wel veel te lang geduurd, maar ik ben blij dat ook het kabinet nu eindelijk het belang inziet van het bestrijden van de recidive. Alleen straffen is niet genoeg, met een geestdodend detentieregime en een uitgeklede reclassering zullen de recidivecijfers alleen maar stijgen.”

Het SP-Kamerlid ziet echter alleen intenties en weinig concrete maatregelen. Bovendien zijn een aantal van de voorstellen van het kabinet mooi op papier, maar werken ze in de praktijk niet. Zo zouden hulpverleners al in de gevangenis van gedetineerden informatie moeten verzamelen die de terugkeer naar de samenleving versoepelt. “Maar daarvoor zijn er veel te weinig hulpverleners in de gevangenissen aangesteld. Een fors aantal gedetineerden ziet deze hulpverlener niet eens”, zegt Van Velzen.

Van Velzen wil het kabinet graag aan wat concrete maatregelen helpen die de recidive echt kunnen terugdringen. “Geef iedere gedetineerde die de gevangenis vanaf vandaag verlaat een identiteitsbewijs en niet pas in 2010, zoals het kabinet voorstelt. Breng de reclassering terug binnen de muren van de gevangenissen om al tijdens detentie te werken aan gedragsverandering en de voorbereiding op de terugkeer in de samenleving. Laat iedere ex-gedetineerde standaard een periode begeleid worden door de reclassering. De betrokkenheid van de reclassering is dan continu geregeld, veel logischer dan nu het geval is. En zorg dat gemeenten het geld bedoeld voor de nazorg aan ex-gedetineerden alleen aan dit doel mogen besteden. Ik ben heel erg benieuwd of het kabinet mijn voorstellen over zal nemen. Het gaat hier om de veiligheid van de maatschappij, het investeren waard!”

Betrokken SP'ers