Senaat houdt debat over Zeeuwse ontpoldering aan

Volgend week dinsdag beslist de Eerste Kamer of er voldoende zekerheid gegeven wordt door de Nederlandse regering dat de Zeeuwse Hedwigepolder niet onder water wordt gezet. Zo niet, dat dreigt de Eerste Kamer de vier Scheldeverdragen met België niet te ratificeren. Een zwaar middel, erkent SP-senator Kees Slager: “Maar het gaat ook ergens om. Het kan nog alle kanten op. Het wordt spannend!”

Met een vlammend betoog zette Slager dinsdag op het Binnenhof de toon. Nederland loopt te braaf achter de wensen van België ten aanzien van de Antwerpse haven aan en laat goede landbouwgrond met historische waarde op basis van slechte analyses onder water zetten, tegen de wil van de Zeeuwse bevolking in. Zowel collegakamerleden als minister Verburg en staatssecretaris Huizinga complimenteerden de SP-senator en groot kenner van het Zeeuwse land met zijn analyse hoe de Schelde van rivier tot riool werd en zich daarna weer herstelde, maar nu door megalomane plannen van Antwerpse havenbaronnen weer bedreigd wordt. Maar voor complimenten koop je niets, realiseert Slager zich. Hij eiste, gesteund door de meeste overige fracties, een concrete toezegging dat het voorgenomen ontpolderingsbeleid (waarin landbouwgrond onder water wordt gezet als “natuurcompensatie”) fundamenteel heroverwogen wordt. En heel concreet: dat de bepaling in het voorliggende Scheldeverdrag over het onder water zetten van de Hedwigepolder door de regering tot dode letter wordt verklaard.

Minister Verburg zei hem toe dat een op verzoek van de Tweede Kamer ingestelde commissie nu van haar “carte blanche” krijgt om alternatieven voor de voorgenomen ontpoldering te zoeken. En ze beloofde “voor 200 procent” haar best te zullen doen om de Belgen te overtuigen van de noodzaak van een alternatief. Maar, vindt Slager, je best doen is in dit geval niet goed genoeg. Er moet een harde toezegging komen. Zo niet, dan moet de Senaat aanstaande dinsdag beter nog niet stemmen over de verdragen, waar met name België om zit te springen. “We moeten ons enige drukmiddel dan niet uit handen geven. Dat kan beide regeringen helpen dat te doen wat het beste is voor de Schelde, het milieu, de boeren en de toekomst!”

Dinsdag a.s. is de laatste vergaderdag van de eerste Kamer voor het reces. Wordt er niet gestemd over de Scheldeverdragen, dan kan de Kamer op zijn vroegst vanaf september er weer over verder praten. Dan liggen wellicht ook de alternatieve plannen op tafel.

Betrokken SP'ers