nieuws

Irrgang vraagt Koenders om extra voedselhulp voor Hoorn van Afrika

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking vandaag verzocht extra geld vrij te maken voor de dreigende catastrofale hongersnood in de Hoorn van Afrika. Als er niet snel iets wordt gedaan zal er een ramp plaatsvinden die de hongersnood van begin jaren ’90, waarbij honderdduizenden doden vielen, zal doen verbleken. Irrgang: “Nederland heeft in april van dit jaar 8 miljoen euro toegezegd aan het Wereld Voedsel Programma van de VN, maar dit blijkt dus niet genoeg. Ik roep minister Koenders daarom op zich extra in te spannen en er bij andere EU-landen op aan te dringen hetzelfde te doen.”

De VN maakte onlangs bekend dat ruim veertien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika afhankelijk zijn van voedselverstrekking en andere hulp. De crisis treft vooral Ethiopië en Somalië, maar ook landen als Eritrea, Kenia en Djibouti. Toekijken is wat Irrgang betreft dan ook geen optie, Nederland moet de Hoorn van Afrika zoveel mogelijk bijstaan.

Het Kamerlid heeft Koenders tevens gevraagd of er inmiddels een opvolger is gevonden voor het Nederlandse fregat dat in Somalië het schip van het Wereld Voedsel Programma tegen piraterij beschermde. Irrgang: “Het Nederlandse fregat is inmiddels vertrokken. De minister gaf onlangs aan dat wel gekeken wordt naar mogelijke bescherming vanuit EU-verband. Gezien de dreigende catastrofe is hier alle haast bij geboden zodat voedselschepen in ieder geval kunnen varen zodra ze gevuld zijn.”