nieuws

Kopende starters worden in de kou gezet

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat subsidieverstrekker SenterNovem door minister Vogelaar snel aangespoord moet worden om zich te houden aan de wettelijke termijnen voor het verstrekken van koopsubsidie. Jansen: "Doordat SenterNovem weken doet over een beoordeling over de toekenning van een koopsubsidie, staan starters op de woningmarkt die van deze regeling gebruik willen maken in de kou."

Starters op de woningmarkt kunnen onder bepaalde voorwaarden een koopsubsidie krijgen van de overheid. Tussen het aanvragen van de koopsubsidie en het toekennen ervan mag niet te veel tijd zitten, omdat het huis anders aan de potentiële kopers voorbij gaat. Daarom is in de Wet bevordering eigen woningbezit opgenomen dat de uitvoeringsorganisatie SenterNovem binnen twee weken uitsluitsel moet bieden.

Maar volgens Paulus Jansen is de praktijk weerbarstig: "SenterNovem, de uitvoeringsorganisatie die de verlening van subsidies regelt, zegt namelijk op de website dat de aanvraag binnen vier weken afgehandeld wordt. Een schrale troost voor de aanvrager is dat zij wel “streven naar een afhandeling van twee weken”. Blijkbaar is de wettelijke bepaling in de wet bij SenterNovem dus niet erg hard."

Daarnaast blijkt dat SenterNovem in veel gevallen de door henzelf gestelde termijn van vier weken zelfs niet haalt. Jansen: "Dat lijkt natuurlijk nergens naar, vooral omdat de aanvragers zonder koopsubsidie geen koopcontract kunnen tekenen en de verkopende partij is het wachten na een maand natuulijk wel zat. Met als gevolg dat zij op zoek gaan naar een andere koper."

Jansen heeft inmiddels schriftelijke Kamervragen gesteld over de kwestie.

Betrokken SP'ers