nieuws

Conciërges voor basisscholen hard nodig

Ondanks mooie beloftes van Wouter Bos en de PvdA, hebben veel basisscholen nog steeds geen conciërge. Ook staatssecretaris Dijksma weigerde zich daarvoor in te zetten in het debat over het basisonderwijs. De Amsterdamse schoolleiders en SP-Kamerlid Jasper van Dijk zijn zwaar teleurgesteld en zullen alles doen om die belofte alsnog waar te maken.

Vanmiddag kregen Kamerleden een wekker en een petitie van drie schoolleiders aangeboden. Zij vertegenwoordigen de 162 Amsterdamse basisscholen. De wekker dient als wake-upcall, want de werkdruk is hoog en de basisscholen worden met steeds meer taken opgezadeld. Daarom is het volkomen terecht als er op alle basisscholen een fulltime conciërge en een administratief medewerker wordt aangesteld. De regering weigert echter voldoende middelen vrij te maken.

Niet alleen taal en rekenen, maar ook maatschappelijke taken zijn op het bord van de basisschool terecht gekomen. Daarnaast moeten schoolleiders huishoudelijke taken opknappen als er geen conciërge is. Ook zijn er plannen om allerlei toetsen in het basisonderwijs te verplichten. Van Dijk is daartegen: “de basisschool is geen toetsfabriek”. De SP blijft zich inzetten voor meer financiële steun voor het basisonderwijs.