nieuws

Kant: Niet bezuinigen op vergoeding dure geneesmiddelen

De SP eist dat minister Klink (Volksgezondheid) een nieuwe bezuinigingsmaatregel voor dure geneesmiddelen van tafel haalt. De maatregel hindert ziekenhuisartsen bij het voorschrijven van wat zij noodzakelijk vinden. Daardoor krijgt de patiënt niet altijd het middel dat volgens de arts het beste is.

Tweede Kamerlid Agnes Kant: “Het is onacceptabel dat patiënten een geneesmiddel niet kunnen krijgen om financiële redenen. Het gaat onder meer om kankerpatiënten die afhankelijk zijn van een levensreddend of levensverlengend medicijn.”

Er zijn nu al problemen met het voorschrijven van dure geneesmiddelen, omdat ziekenhuizen maar 80% van de kosten vergoed krijgen. Toch wil minister Klink er nog verder op bezuinigen. Hij neemt een voorstel over van de Zorgautoriteit om de vergoeding van de kosten van dure geneesmiddelen zo aan te passen, dat alleen het goedkoopst vergelijkbare geneesmiddel voor 80% wordt vergoed. Kant: “Vergelijkbaar hoeft nog niet het beste te zijn. En zeker bij kankerbehandeling gaat het vaak om een zeer ingrijpende en ingewikkelde afweging van ingeschatte effectiviteit en bijwerking. In die precaire afwijking moet een arts vrij zijn.”

De SP pleit verder voor volledige vergoeding van dure geneesmiddelen voor ziekenhuizen. Zelfs als 20% van de kosten moet worden betaald, loopt dat zo zeer op dat artsen in ziekenhuizen soms voor onmogelijke keuzes gesteld worden. Zo kan een oogarts kiezen voor de behandeling van één patiënt met het geneesmiddel Lucentis voor de ziekte natte maculadegeneratie (een ziekte waarbij zich een zwarte vlek voor het oog vormt en uiteindelijk leidt tot blindheid) of hij kan tien staaroperaties uitvoeren.