nieuws

Armoede sterk toegenomen: politiek geeft bestrijding te weinig prioriteit

In 2004 en 2005 is de armoede verder gestegen. Ruim 1 op de 10 Nederlanders is inmiddels arm. In een jaar tijd zijn er dertigduizend huishoudens bijgekomen die in armoede moeten rondkomen. In 2005 stijgt dit aantal nog verder. Pas vanaf 2006 treedt er een licht daling in, maar wat de toekomst brengt is uiteraard onzeker. De armoede is nu nog steeds hoger dan bij het aantreden van Balkenende in 2002. De SP bepleit al jaren dat de politiek de bestrijding van armoede tot topprioriteit maakt en heeft concrete voorstellen om daar snel werk van te maken.

Sinds het aantreden van Balkenende is de armoede gestegen van 9.1 procent in 2002 naar 11,1 procent in 2005. Dit blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel planbureau en het Bureau van de Statistiek, die vandaag het Armoedebericht 2006 publiceerden. De stijging is groter dan werd aangenomen.

Het zijn vooral eenoudergezinnen met minderjarige kinderen en de alleenstaanden tot 65 jaar die het grootste kans lopen op armoede. In 2004 hadden vier op de tien eenoudergezinnen met minderjarige kinderen een inkomen onder de armoedegrens. Het aantal minderjarige kinderen dat opgroeit in armoede steeg van 430.000 in 2003 naar 461.000 kinderen in 2004. Kinderen afkomstig uit een niet-westers land zijn vier keer zo vaak arm als hun autochtone leefstijdsgenoten.

De voorstellen van de SP De SP wil een verhoging van de kinderbijslag. De regeling moet ook inkomensafhankelijk worden, waardoor de mensen met een laag- of middeninkomen en kinderen hun besteedbaar inkomen fors zien stijgen. De stijgende armoede, onder meer door bevriezing van de uitkeringen twee jaar lang, is voor de SP reden om de komende vier jaar het sociaal minimum met tien procent de laten stijgen. Ook worden de schoolboeken gratis, net als het openbaar vervoer voor 65-plussers en kinderen tot 12. In het onderwijs, de zorg en het toezicht worden 25.000 nieuwe banen geschapen. Gesubsidieerde banen worden gehandhaafd en omgezet in reguliere banen. Ook dat kan veel mensen uit de armoede halen. Door invoering van een werkbonus voorkomen we inkomensachteruitgang voor mensen die vanuit een uitkering gaan werken.