nieuws

Deal met verpakkingsindustrie over aanpak afval is half werk

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is teleurgesteld over de uitkomsten van de onderhandelingen tussen gemeenten en verpakkingsindustrie waar CDA-staatssecretaris Van Geel (VROM) zo tevreden over is. Het is goed dat er extra controleurs ingezet worden die hoge boetes gaan uitdelen aan asocialen die afval op straat gooien. Het is echter weer alleen een negatieve prikkel. Het principe 'de vervuiler betaalt' wordt maar half uitgevoerd. Daar waar consument en producent samen verantwoordelijk zijn betaalt alleen de consument.

“Voor de zoveelste keer ontspringt de verpakkingsindustrie de dans,” concludeert Van Velzen. “Ik ben alle geloof in de zogenaamde ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ van de verpakkingsindustrie kwijt. Een positieve prikkel is nodig om verpakkingen via statiegeld terug te halen. Daarmee dwing je ook direct de industrie tot gebruik van meermalig bruikbare verpakkingen.”

”Het is van buitengewoon belang dat de hoeveelheid afval wordt teruggebracht. Nu heeft de consument vaak geen andere keuze dan de aanschaf van driedubbelverpakte koekjes. Zolang de verpakking deel uitmaakt van de marketingstrategie is de consument gedwongen die erbij te nemen. Het wordt tijd dat de industrie omschakelt naar marketing op basis van inhoud en smaak en niet op basis van verpakking.”

Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen van mensen. Het bedrijfsleven heeft al sinds het eerste convenant uit 1988 de tijd om er wat aan te doen. Nu krijgen ze alwéér uitstel tot oktober om een plan uit te werken. Van Velzen: “We hebben lang genoeg uitgesteld, het statiegeldsysteem moet nú worden ingevoerd.”

Betrokken SP'ers