nieuws

ROOD en Dwars helpen Rutte met zijn eigen bureaucratie

Jongerenorganisaties ROOD en Dwars van SP en GroenLinks brengen donderdag extra bureaus en papier naar het ministerie van Onderwijs. Zij denken dat staatssecretaris Rutte anders niet zijn nieuwe en overbodige regelgeving aan kan. Zijn plan om leerrechten in het hoger onderwijs in te voeren zal volgens de jongeren leiden tot veel meer bureaucratie.

Ondanks grote woorden van Rutte over minder bureaucratie zal de regeldrift in het onderwijs door de leerrechten alleen maar toenemen. Studenten moeten gaan 'shoppen' bij hogescholen en universiteiten. Bureau Berenschot heeft berekend dat de instellingen jaarlijks 45 miljoen meer kwijt zijn aan bureaucratie. De jongerenorganisaties vinden het plan voor leerrechten belachelijk. ROOD-woordvoerder Niels Jongerius: "Iedereen is beter af met een degelijke studiebeurs. Rutte ziet universiteiten als supermarkten waarin wij met een soort strippenkaart op zoek moeten gaan naar de meest aantrekkelijke vakken. Alsof we constant van universiteit zouden willen wisselen. Het gaat Rutte niet om onderwijs, maar om concurrentie en marktwerking. Maar het onderwijs is geen markt."

Steven de Vries van Dwars gruwelt ook van andere gevolgen van het leerrechtenplan: "Investeer dat extra geld maar in docenten in plaats van in administratie. Een plan dat zorgt voor collegegelden van wel 10.000 euro per jaar 'leerrechten' noemen is de spot drijven met het recht op leren."

Donderdag om 11.00 uur leveren de jongeren van Dwars en ROOD bureaus en papier af bij het ministerie van Onderwijs, Rijnstraat 50 in Den Haag. Zij worden bij hun actie vergezeld door SP-Kamerlid Fenna Vergeer en Groenlinks-Kamerlid Paul Jungbluth, die zich in de Tweede-Kamer verzetten tegen het leerrechtenplan.