nieuws

Niet minder, maar meer marechaussee naar Antillen

Harry van Bommel vindt de plannen van minister Kamp om 38 van de 61 agenten van de Marechaussee terug te trekken van de Nederlandse Antillen ondoordacht. “Het tegendeel is noodzakelijk. Er moet meer Nederlandse politiehulp bij de drugs- en criminaliteitsbestrijding naar de Antillen worden gestuurd.”

Kamp vindt dat de Antillen meer voor zichzelf moeten zorgen. Van Bommel: “De vraag is waar voor de minister de grenzen van het Koninkrijk liggen. Het is duidelijk dat via de Antillen grote hoeveelheden drugs naar Nederland en de rest van Europa komen. Bovendien lijden de Antillen onder ernstige criminaliteit die ook te maken heeft met drugsmisbruik en met armoede. Het is in het belang van Nederland en van de Antilliaanse bevolking daar actief tegen op te treden.”

Premier Ys van de Antillen stelt dat de Antillen de criminaliteitsbestrijding niet zonder de Nederland af kunnen. “Het is ongelofelijk dat Kamp dit voorstelt,” aldus Van Bommel, die minister Pechtold heeft gevraagd naar diens opvattingen over dit plan van zijn collega Kamp. “Aan het geld kan het niet liggen. Als dat zo is, dan koopt hij maar wat minder kruisraketten. Het lijkt er eerder op dat hij D66-minister Pechtold, die verantwoordelijk is voor de Antillen, een toontje lager wil laten zingen. Pechtold geeft commentaar op andere ministers en Kamp laat hem nu voelen dat hij zich gedeisd moet houden,” aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers