nieuws

Compenseer hogere energielasten met extra aardgasbaten

De stijgende olie- en energieprijzen zijn een aanslag op de portemonnee van de burger. Zowel de energierekening als de benzineprijzen worden steeds hoger. Doordat de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs stijgen de overheidsinkomsten via de stijgende aardgasprijzen. De SP stelt daarom voor dat de overheid mensen compenseert en komt met twee voorstellen.

SP-Kamerlid Kant: “Door de hogere aardgasprijzen heeft de overheid minstens € 1,5 miljard aan extra inkomsten. Dan is het redelijk om dat geld in te zetten ter compensatie van de koopkrachtdaling.”

Agnes Kant

Er bestaat nu al een Heffingskorting op de energierekening. De SP stelt voor deze korting met € 100 te verhogen. (Kosten: € 1 miljard)

Daarnaast stelt de SP voor de motorrijtuigenbelasting te verlagen voor mensen met een auto die op benzine of LPG rijdt. (Kosten: € 500 miljoen)

Voor dieselrijders stelt de SP voor om boven de subsidie op roetfilters waar het kabinet mee komt, ook de motorrijtuigenbelasting te verlagen voor dieselauto’s met een roetfilter. (Kosten €110 miljoen)