nieuws

‘Incidenten geneesmiddelen verplicht melden’

Er moet een verplichte registratie komen voor incidenten en bijna-incidenten in de zorg. Dit stelt SP-Kamerlid Agnes Kant morgen voor in een debat over patiëntveiligheid. De Inspectie voor Volksgezondheid stelt dat het aannemelijk is dat er honderden doden vallen door fouten met genees- of hulpmiddelen. Betrouwbare cijfers zijn er niet. De Inspectie constateert een onderrapportage. Volgens de SP is het even noodzakelijk als logisch om tot een verplichte landelijke registratie te komen.

Kant: “Het is van groot belang dat landelijk, bijvoorbeeld bij de Inspectie, zicht komt op fouten en (bijna-) incidenten. Als er dan vergelijkbare incidenten gebeuren, kan je maatregelen nemen en van elkaar leren. Zoals inspecteur-generaal Kingma zei in dagblad Trouw: Als op een kruispunt in een jaar honderd keer auto’s op elkaar knallen, dan worden daar verkeerslichten geplaatst.”

Agnes Kant vindt ook dat bijwerkingen van geneesmiddelen verplicht gemeld moeten worden door artsen. “Bij een individuele arts gaat bij een bijwerking van een geneesmiddel bij één patiënt niet direct een alarmbel rinkelen. Terwijl als er landelijk bij een bepaald geneesmiddel vergelijkbare bijwerkingen van verschillende artsen gemeld worden, die alarmbel wel klinkt. Er is nu te weinig en te laat inzicht in ernstige bijwerkingen. Zo werden bijvoorbeeld ernstige bijwerkingen van antidepressiva bij kinderen, een toename van zelfmoord, veel te laat ontdekt.”

Kant vindt ook dat te laat wordt ingegrepen als er wel signalen zijn over ernstige bijwerkingen. “Al in 2002 waren de onderzoeken bekend en heb ik de minister gevraagd het voorschrijven van deze antidepressiva aan kinderen te verbieden. Pas twee jaar later werd geadviseerd deze middelen niet meer aan kinderen voor te schrijven, maar een verbod is er nog steeds niet.”

Betrokken SP'ers