nieuws

Uitkoop moet einde maken aan schadelijke kokkelvisserij

Nederland moet de mechanische kokkelvisserij uitkopen om de Waddenzee als natuurgebied te behouden. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op het vandaag gepubliceerde evaluatieonderzoek naar het schelpdiervisserijbeleid EVA-2. “De sector heeft bewezen dat zij niet duurzaam in een natuurgebied kan opereren en moet uit haar nood geholpen worden. Volledige uitkoop is de beste oplossing voor zowel de kokkelvisserij als de natuur.”

Ondanks beleidskaders, visplannen en andere mooie voornemens blijft de kokkelindustrie een bedreiging voor de kwetsbare Waddenecologie. Mechanische kokkelvisserij leidt tot voedselschaarste, een slibarme wadbodem en massale sterfte van scholeksters, zo erkent het rapport van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Door het omploegen van het bodemleven wordt het natuurlijke evenwicht in de Waddenzee met grof geweld verstoord. Het wegvissen van de kokkel brengt de gehele voedselketen in de war. Een uniek natuurgebied wordt op deze manier om zeep geholpen.

Na de topwinsten van begin jaren ’90, toen de kokkelbanken volledig werden weggevist, maakt de kokkelvisserij geen winst meer. Het aantal actieve kokkelschepen is afgenomen van 22 naar 3 en de vangst is tussen 1998 en 2002 gedaald met 85%. De kokkelvisserij is langzaam aan het doodbloeden. Naast de slechte toestand van de kokkelvisserijsector, maakt de schade die zij toebrengen aan de natuur dat de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee niet langer kan. Nu het huidige schelpdiervisserijbeleid door EVA-2 definitief is ontkracht, heeft de SP een eigen beleidsplan uitgewerkt waarin zowel de kokkelvissers als de natuurbelangen geholpen worden. De kern van het plan is dat de mechanische kokkelvisserij wordt uitgekocht voor ongeveer € 50 miljoen. Deze kosten hoeven niet via een extra ‘taks’ op natuurbezoekers afgewenteld te worden, zoals de PvdA voorstelt. De sanering kan volgens de SP volgend jaar volledig bekostigd worden uit het LNV budget voor 2004 en uit de overschotten op de Europese structuurfondsen.

Download het rapport ‘Kokkelvisserij: wijs voor de Wadden?’ (PDF, 260 Kb)

SP start actie tegen de kokkelvisserij, 15 januari 2004

Verbied de mechanische kokkelvisserij , opinie Krista van Velzen in het Financiëele Dagblad, 13 augustus 2003

Krista van Velzen ziet kaalslag Waddengebied met eigen ogen, 1 augustus 2003

Een rouwkrans voor de Wadden , symbolische kokkelactie door kamerlid Krista van Velzen, 6 november 2002

Dossier Wadden