nieuws

ROOD kraakt de ‘woningnoot’

In de ochtend van 3 december zal ROOD, jongeren in de SP - in navolging van andere steden - in Utrecht een pand kraken. Aan deze kraak zullen naast ROOD-leden ook enkele tientallen jongeren deelnemen die door deze kraak woonruimte in Utrecht hopen te vinden.

Dit voorjaar voerde ROOD in verschillende gemeenten, waaronder Utrecht, ludieke acties om aandacht te vragen voor de woningnood. In juni 2003 werd nog een sloppenwijk gebouwd voor het gemeentehuis en werden aan wethouder Van Kleef honderden handtekeningen overhandigd. Omdat verbetering van het beleid uitblijft, worden de acties opgevoerd en verdwijnt het ludieke karakter.

Uit onderzoek blijkt dat het tekort aan studentenkamers in Utrecht 2000 eenheden bedraagt, waarbij uitgegaan is van studenten aan de universiteit en de hogescholen die actief zoekend zijn. In deze cijfers wordt geen rekening gehouden met passief zoekende studenten, MBO scholieren of werkende jongeren. (bron: monitor studentenhuisvesting 2002) De woningnood onder jongeren is groot en de doorstroom naar starterswoningen zeer gebrekkig. De gemiddelde wachttijd voor doorstromers is intussen opgelopen tot 10 jaar!

ROOD wil met deze actie, die aansluit op de landelijke ’kraakestafette’ , de aandacht vestigen op de omvang van het probleem en de gebrekkige actie van overheden. Al ziet ROOD het kraken van kantoorpanden niet als oplossing voor de lange termijn, dan nog is het op dit moment één van de meest reële oplossingen. ROOD vindt dat de landelijke overheid de regie in handen moet nemen om dit probleem te erkennen en er wat aan doen. Te beginnen met de herinvoering van huursubsidie voor onzelfstandige woonruimte. De motie tot herinvoering is vorig jaar kamerbreed gesteund, het is dus onbegrijpelijk dat het kabinet dit naast zich neerlegt.

Tevens heeft ROOD harde kritiek op het beleid van woningcorporaties. Door de privatisering in 1995 is het karakter van sociale woningbouw bij veel corporaties verdwenen en bouwen zij liever dure koopwoningen dan betaalbare huurwoningen. Ten derde vindt ROOD het onbegrijpelijk dat prima te exploiteren flatwoningen in herstructureringsgebieden gesloopt worden terwijl deze uitermate geschikt zijn voor jongerenhuisvesting.

We roepen hierbij de overheid op hun bijdrage te leveren om de woningnood onder jongeren op te lossen. Er staan in Nederland circa 200.000 van bovengenoemde flatwoningen op de nominatie om gesloopt te worden. Tevens staat er gemiddeld vier miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Leegstand en woningnood gaat volgens ROOD niet samen.

Zolang de woningnood een toenemend probleem blijft, waar de overheid geen vinger naar uit steekt, en zolang er voor jongeren in Utrecht geen beter alternatief is luidt ROOD de noodklok en roept zij jongeren op om te beginnen met kraken, in naam der kenniseconomie!

ROOD, jongeren in de SP