nieuws

10.000 manifesten ‘De Wadden: houden wat we hadden!’ voor staatssecretaris Faber

Maandagmiddag om half vier neemt staatssecretaris Faber van Natuurbeheer op het ministerie van LNV 10.000 manifesten in ontvangst van bewoners en bezoekers van de Waddeneilanden. In het manifest wordt gevraagd alle maatregelen te treffen die nodig zijn om te garanderen dat de Wadden als laatste unieke nationale wildernis behouden blijven. De manifesten zijn ingezameld door het MilieuAlarmteam van de SP en dienen als steun in de rug voor de staatssecretaris die woensdag de Nederlandse delegatie leidt op de internationale Waddenconferentie in het Deense Esbjerg.

Als extra ondersteuning voor het erkennen van de Wadden als wildernis van internationale betekenis krijgt de staatssecretaris maandag het boek ‘De Wadden: houden wat we hadden’ van bioloog dr. Gerard Ellenbroek. In het boek, geschreven in opdracht van het wetenschappelijk bureau van de SP, staat aangegeven welke aanslagen op de Wadden er in het verleden hebben plaatsgevonden, wat daarvan de gevolgen zijn en welke nieuwe bedreigingen onze laatste nationale wildernis bedreigen. In het boek staat een groot aantal adviezen en aanbevelingen om in ieder geval vanaf nu op de Wadden ‘te houden wat we hadden’.

In Esbjerg komen delegaties en organisaties uit Nederland, Duitsland en Denemarken bijeen om te confereren over de toekomst van het unieke Waddengebied. Ter monitoring van de conferentie en de Nederlandse inbreng stuurt de SP een eigen delegatie naar Esbjerg, met o.a. Remi Poppe en Erik Meijer en lokale en provinciale volksvertegenwoordigers uit de noordelijke provincies. Daar zal met verschillende organisaties overlegd worden hoe waar nodig druk op de ketel gehouden kan worden om verdere aanslagen op de Wadden te verhinderen en dit internationale erfgoed ook werkelijk ongeschonden voor het nageslacht te bewaren.

Het rapport ‘De Wadden, houden wat we hadden’ is op deze site te bestellen en te downloaden (PDF, 1,6MB)