nieuws

Remi Poppe: kabinet verkwanselt Waddengebied

De SP verzet zich fel tegen het kabinetsbesluit om gaswinning onder de Waddenzee toe te staan. Feitelijk wordt hiermee ook een eerdere Kameruitspraak genegeerd.

Het Waddengebied is een uniek natuurgebied, onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en beschermd door de Europese Habitatrichtlijn. Deze richtlijn verbiedt economische activiteiten die ten koste gaan van de natuurfunctie. Het is duidelijk dat de boringen, ook al vinden deze plaats door schuin te boren vanaf de vaste wal, ten koste gaan van de natuur. Het Kabinet zegt weliswaar dat de boringen met alle waarborgen worden omgeven en direct gestaakt zullen worden als er bodemdaling optreedt. De ervaring met eerdere gaswinning elders in Nederland heeft echter geleerd dat het leed dan al geschied is, omdat de bodemdaling altijd naijlt op de feitelijke winning.

De SP blijft daarom vierkant tegen de gaswinning. Niet alleen om de natuurfunctie van het gebied te beschermen, maar ook omdat de al aanwezige aardgasreserves het onnodig maken om ook de Waddenzee te gaan exploiteren. In de Tweede Kamer is een meerderheid tegen de gaswinning in het Waddengebied, onder deze tegenstanders bevindt zich ook milieuminister Pronk. Indien nodig zal de SP niet aarzelen om hierover een duidelijke kameruitspraak te vragen.