nieuws

Kopersactie tegen kinderarbeid IKEA uitgebreid

Bezoekers van de IKEA-vestigingen in Sliedrecht, Groningen, Heerlen, Delft en Amsterdam worden deze week opgeroepen om bij de IKEA-directie de garantie te eisen dat IKEA-spullen niet meer met behulp van kinderarbeid geproduceerd worden. Daartoe werd besloten nadat overleg gisteren tussen IKEA-directie en een delegatie van actie-initiatiefnemer SP zonder resultaat afgesloten werd.

Plaatsvervangend directeur A. Martens beklemtoonde in dat gesprek dat het beleid van IKEA gericht is op het tegengaan van kinderarbeid, maar dat er geen volledige garantie te geven is dat IKEA-producten zonder kinderarbeid gemaakt worden. SP-woordvoerder Tiny Kox voerde daartegen aan dat de werkelijkheid aantoont dat woorden en daden van de meubelgigant ernstig botsen en dat daarom de kopersactie voortgezet wordt. Volgende week worden picketlines gevormd bij de overige IKEA-vestigingen in Duiven, Utrecht en Eindhoven.

IKEA heeft wereldwijd een omzet van meer dan 10 miljard gulden en boekte afgelopen jaar een winst van anderhalf miljard gulden met haar 143 super-winkels. IKEA-eigenaar Kamprad is daarnaast ook eigenaar van 100 Habitat-winkels in Engeland.

Betrokken SP'ers