column
Tiny Kox:

Minister Kuipers drukt de 'iPad-drogist' door de Eerste Kamer

In de Eerste Kamer is er deze week stevig gedebatteerd met zorg-minister Ernst Kuipers. Hij wil de zogenoemde 'iPad-drogist' mogelijk maken. Iets wat supermarkten als de AH heel graag willen: medicijnen verkopen die tot nu toe officieel alleen bij een drogist of apotheek aangeschaft mogen worden.

Van Kuipers mogen ze dat, als er maar een iPad in de winkel is, waarmee desgewenst contact gemaakt kan worden met een 'drogist op afstand'. Huisartsen, specialisten, trombosediensten, drogisten, apothekers en de Consumentenbond zijn tegen: teveel risico's dat er iets niet goed gaat bij gebruik, zeggen zij.  De fabrikanten van 'zelfzorgmiddelen' zoals diclofenac en ibuprofen en andere sterke pijnstillers zijn natuurlijk voor. Ze schreven ons een brief om vooral 'ja' te zeggen.

Over zoiets ingrijpends zou je een echt inhoudelijk debat moeten voeren, vertelde ik de minister. Maar hij ziet het als een 'technische wijziging' en wil de ingreep in de Geneesmiddelenwet daarom simpel regelen via een 'verzamelwet', waarin een heleboel kleine aanpassingen en reparaties bijeengebracht worden.

Niet doen, heb ik de minister voorgehouden. Hou je aan de richtlijnen van regering en parlement dat in een verzamelwet geen voorstellen mogen zitten die inhoudelijk omstreden zijn. Volgende week stemt de Kamer over een motie die de minister opdraagt dit onderdeel van zijn verzamelwet niet in werking te laten treden en er een apart wetsvoorstel over in te dienen, zodat Tweede en Eerste Kamer er een inhoudelijk debat over kunnen hebben.

Ik heb de motie ingediend met collega's Prins van het CDA, Talsma van de ChristenUnie, Baumgarten van JA21 en Koffeman van de PvdD. Fijn om samen op te trekken in deze belangrijke kwestie. Ik reken erop dat partijen als GroenLInks, PvdA en BBB - de niet deelnamen aan het debat - meegaan met ons. In de Tweede Kamer waren ze immers ook voor een apart voorstel.

Volgende week stemmen we. Spannend.

 

Betrokken SP'ers