column
Ronald van Raak:

De uitverkoop van de politie

Ziekenhuizen gaan failliet, het aantal privé-klinieken stijgt. Leerlingen krijgen te weinig les, het aantal privé-scholen neemt toe. Dat is geen toeval. We investeren veel te weinig in dat wat van ons allemaal is. Wie het kan betalen, koopt commerciële diensten. Dat geldt ook voor onze veiligheid: straks zullen er meer particuliere beveiligers op straat zijn dan politiemensen.

Steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Roermond huren particuliere beveiligers om hangjongeren en drugsdealers aan te pakken. In Nijmegen moesten particuliere beveiligers een pand bewaken dat naast het hoofdbureau van politie staat. Gemeenten zijn klauwen met geld kwijt aan dure beveiligers, omdat er onvoldoende echte politie is.

De politie gaat al lang gebukt onder tekorten. Tekort aan geld: de minister moet steeds meer korpsen onder financiële curatele stellen. En tekort aan agenten: overal is een schreeuwende behoefte aan mensen. De politiebonden waarschuwen dat deze tekorten een bedreiging vormen voor de veiligheid. De politie in Nederland kan haar werk niet meer doen. Met het mes op de keel besluiten gemeenten dan maar particuliere beveiligers in te huren.

PvdA-minister Ter Horst wil nog steeds 100 miljoen euro bezuinigen op de politie. Dat zal mogelijk ten koste gaan van meer dan duizend agenten. Als de minister de politie in de uitverkoop doet, moeten gemeenten meer particulieren inhuren. Voor veel meer geld. En met veel minder kunde. Laten we stoppen met de bezuinigingen op de politie. En het geld dat gemeenten nu kwijt zijn aan particuliere beveiligers investeren in onze agenten.

Betrokken SP'ers