column
Remi Poppe:

Zeemansverhaal

‘Asscher gaat linksere koers varen’, kopte de Volkskrant. In al die jaren heb ik nooit in deze krant gelezen dat de PvdA een rechtsere koers ging varen, over stuurboord. Als oud zeeman weet ik dat je op goed bestek moet varen. Dat betekent dat je weet waar je ergens op zee zit, waar de stenen liggen die je moet ontwijken als je geen schipbreuk wilt lijden. En ook dat je af en toe achterom kijkt, naar het ‘zog’. Zo zie je hoe koersvast je bent.

 

En dat zog ziet er voor de PvdA van Asscher uit als dat van een benevelde roerganger. In 1994 kwamen Jan Marijnissen en ik met zijn tweeën in de Kamer. We zagen hoe de koers werd verlegd. Van bakboord naar stuurboord. Van links naar rechts. Deregulering, marktwerking, privatisering was wat de scheepsklok sloeg. Alles zou beter en goedkoper worden als er maar meer concurrentie en flexibilisering op de arbeidsmarkt kwam. 

 

Elke keer waarschuwden we, met zijn tweeën. Maar met dank aan PvdA, D66 en de VVD was het bij elke liberalisering weer een luid hiep hiep hoera en zet de violen in. Conservatief waren we. Of populistisch. De tijd van grote ideologieën was voorbij, riepen ze als een zeemanskoor. De markt was de toekomst. Kok schudde zijn ideologische veren af. Ik riep het ergens nog. ‘Jullie maken van de markt een eigen ideologie. En wat als er een klacht is? Heeft u het telefoonnummer van de markt dan?’

 

Er komen weer verkiezingen aan. En ineens profileren PvdA en D66 zich als de ware strijders tegen de akelige gevolgen van hun eigen keuze voor stuurboord. Van rechts naar links gaan ze; meer vast, minder flex, minder verdringing van werk, betaalbare huren en een lager eigen risico. En ga zo maar door. Mooi natuurlijk.

 

Fijn dat ze de consequente lijn van de SP – strak bakboord – willen gaan volgen en onze club als betrouwbare loods zijn gaan zien. Maar laat me u één iets als oud zeeman vertellen. Gezien deze weinig koersvaste stuurlieden is het zaak de koerswijziging scherp in de gaten te houden. Het is beter om te luisteren naar de aanwijzingen van de loods. Anders kom je op de klippen terecht. 

Betrokken SP'ers