column
Paulus Jansen:

Niekarks Sproakwoater

Vorige week was ik te gast bij woningbouwstichting De Goede Woning in Nijkerkerkveen. Een bijzondere woningcorporatie. Zij houden zich namelijk alleen bezig met hun sociale kerntaak: het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare huurwoningen. 220 om precies te zijn en hiermee is De Goede Woning één van de kleinste woningcorporaties in Nederland.

De woningcorporatie draait geheel op drie vrijwilligers, waaronder de 75-jarige Henk Buitink. Sinds zijn pensionering steekt hij vrijwel al zijn vrije tijd in De Goede Woning. Hij kent alle huurders persoonlijk.

Op initiatief van de PvdA-ministers Bos en Vogelaar moeten woningcorporaties sinds dit jaar winstbelasting betalen over hun sociale activiteiten. Daarnaast betalen zij een wijkenheffing. De opbrengst van deze heffing komt in een potje dat kan worden gebruikt door woningcorporaties die extra moeten investeren in de Vogelaarwijken. De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron bijvoorbeeld, die rijk genoeg is om 200 miljoen euro over de balk te smijten voor de aankoop van het cruiseschip de ss Rotterdam.

Zo kan het dus gebeuren dat rijke woningcorporaties in de Vogelaarwijken worden gesubsidieerd door arme woningcorporaties in bijvoorbeeld Noord-Oost Groningen, waar er ook genoeg te doen is om de dorpen leefbaar te houden.

De Goede Woning wordt aangeslagen voor 60.000 euro winstbelasting en 13.500 euro wijkenheffing per jaar. Dat is 330 euro per woning, die in Nijkerkerveen niet meer kunnen worden besteed aan onderhoud, energiebesparing en nieuwbouw. En dit ondanks grootse plannen om in Nijkerkerveen de komende tijd honderden broodnodige sociale huurwoningen te bouwen.

Toen ik afscheid nam van de bestuursleden van De Goede Woning gaven ze mij een fles Niekarks Sproakwoater mee, een speciaal kruidenbitter uit Nijkerk. “Om de keel te smeren voor de debatten met de nieuwe minister van Wonen”, was de boodschap die zij erbij hadden.

Ik heb de fles “sproakwoater” niet zelf opgedronken, maar hem afgelopen donderdag bij het debat over de begroting Wonen, Wijken en Integratie aangeboden aan minister van der Laan. Zodat hij de minister Bos van Financiën de oren van zijn hoofd kan praten om zo een einde te maken aan de asociale winstbelasting en wijkenheffing!

Betrokken SP'ers