column
Manja Smits:

Bezinning op het onderwijs

Het Kerstreces is begonnen. De Tweede Kamer is een uitgestorven plek. Net als veel andere mensen zijn de volksvertegenwoordigers naar huis, om zich klaar te maken voor de Kerst en hun acties van het afgelopen jaar te overdenken. Voor het Nederlandse onderwijs was het een roerig jaar, misschien wel een historisch jaar. Het hoogtepunt daarvan was het onderzoek van de commissie Dijsselbloem, met als conclusie dat de overheid zijn kerntaak heeft verwaarloosd, namelijk zorgen voor goed onderwijs. Wat was iedereen het ineens met elkaar eens!

Nu, met Kerst, trek ik ook conclusies. Wat heeft 2008 het basisonderwijs gebracht?

Ik denk aan staatssecretaris Dijksma. We zijn elkaar nu een aantal keer tegen gekomen in debatten en daar waren we het vaak niet met elkaar eens. Ik hoop zij ook een moment van bezinning heeft. Dat ze even achterover kan leunen en met een glaasje wijn kan mijmeren over hoe ze het heeft gedaan het afgelopen jaar. Rekenen en taal in het basisonderwijs, zal ze denken, daar heb ik mooi werk van gemaakt. Wat hebben we daar de nadruk op gelegd.

Ik hoop dat ze ook even stil staat bij de minder leuke dingen van dit jaar. Dat ze constateert dat ondanks alle beloftes, nog steeds niet elke school een conciƫrge heeft. Dat ze niets heeft gedaan om de werkdruk van leraren op de basisscholen naar beneden te krijgen. En dat ze, ondanks de verstandige conclusies van de commissie Dijsselbloem, toch doorgaat met het de invoering van een stelselwijziging in het onderwijs, zonder dat de ouders en leerkrachten fatsoenlijk betrokken zijn. Of nee, daar zal ze zich niet rot over voelen. Ze zal mijmeren over hoe zij straks passend onderwijs heeft ingevoerd. Niet passend in het onderwijs, maar wel in haar budget. En is dat niet waar het allemaal om gaat?

Ik hoop dat mevrouw Dijksma een hele wijze Kerst tegemoet gaat. Misschien komt ze tot inzicht, en gaat ze 2009 gebruiken om fouten ongedaan te maken en te bouwen aan beter onderwijs. Ik hoop het van harte, maar ik reken er nog niet op. Het wordt een druk jaar, 2009.

Betrokken SP'ers