Emile Roemer:

Pauwen en Reigers in Wassenaar

Pauwen en Reigers is de titel van een populaire regiokomedie van TV West over twee jongens uit verschillende sociale klassen die op onverklaarbare wijze sprekend op elkaar lijken. Het is dan ook een serie over de verschillende leefwijzen van de welgestelde klasse (de pauwen) en de mensen uit de volksbuurten (de reigers).

Ik moest hier aan denken toen ik deze week de antwoorden kreeg op mijn Kamervragen over de privé helihaven in Wassenaar. Ook hier is er sprake van een strijd tussen pauwen en reigers. De burgemeester van Wassenaar, oud D’66 Kamerlid Jan Hoekema, zetelt in het Wassenaarse raadhuis met de toepasselijke naam: De Pauw.

Wat is het geval? Een Wassenaarse vastgoedmiljonair wil op zijn landgoed een helihaven aanleggen omdat hij niet met zijn Bentley in de file wil staan tussen Wassenaar en zijn kantoor in Schiedam. Daarnaast wil hij graag indruk maken op belangrijke zakenrelaties. Probleem is dat zijn landgoed is gelegen in een gebied waar vanwege de veiligheid van het Koninklijk Huis niet gevlogen mag worden. De miljonair klopt voor een vergunning aan bij zijn vriend de burgemeester. Dan zou je verwachten dat de burgemeester gaat overleggen met buurtbewoners en de gemeenteraad om te vragen wat zij er van vinden. De burgemeester overlegt echter niet en geeft een verklaring van geen bezwaar af, die hij vervolgens ook nog eens 'vergeet' te publiceren. Zo gaan pauwen met elkaar om.

De buurtbewoners zijn terecht woedend over de gang van zaken en richten een actiecomité op om de helihaven tegen te houden. Zij komen in actie en gaan handtekeningen ophalen. Zij pikken het niet en de SP doet uiteraard mee. Met elkaar organiseren ze een hoorzitting bij Provinciale Staten en krijgen gelijk. Samen roepen ze vervolgens de minister ter verantwoording over dit belachelijke plan, met als resultaat dat de vergunning die al was verleend, wordt vernietigd. Zo zorgen ze er samen met de buurtbewoners voor dat die helihaven er niet gaat komen. Zo gaan reigers met elkaar om.

Betrokken SP'ers