Emile Roemer:

ROVER moet excuses maken aan chauffeurs

Dat de problemen in het streekvervoer méér zijn dan een cao-conflict is veel mensen inmiddels wel duidelijk. De kwestie heeft alles te maken met de marktwerking. Chauffeurs en reizigers ondervinden hier steeds vaker de gevolgen van. Bezuinigingen door overheden die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, bezuinigingen door bedrijven waardoor de kwaliteit van bussen regelmatig onder de maat is, zogenaamd minder rendabele lijnen die geschrapt worden, bushaltes die verdwijnen en de arbeidsvoorwaarden van chauffeurs die enorm onder druk komen te staan.

Terecht dat chauffeurs hiertegen in actie komen. Maar ook terecht dat de vakbonden FNV én CNV hard uithalen naar die marktwerking in het openbaar vervoer. Je zou dus verwachten dat reizigersorganisatie Rover zich hierbij aansluit en op z’n minst begrip zou tonen voor de acties voor een beter openbaar vervoer in Nederland. En je zou verwachten dat ze gezamenlijk de druk zouden opvoeren op Den Haag om te stoppen met die belachelijke marktwerking!

Maar niet meneer Spithorst van reizigersorganisatie Rover. Hij haalt juist uit naar de chauffeurs. Op de radio hoorde ik hem zeggen: “…die stakers zijn net kleine kinderen die de realiteit niet onder ogen willen zien…ik hoop dat een buschauffeur die nu staakt de rest van zijn leven door niet één reiziger ooit nog vriendelijk begroet zal worden, want het is gewoon schorem…dit zeg ik niet in een opwelling, dit meen ik echt.”

En dat noemt zich iemand die opkomt voor goed openbaar vervoer? Meneer Spithorst, u hoeft bij mij niet meer langs te komen voor een gesprek voordat u uw excuses heeft aangeboden aan de chauffeurs, sterker nog: leden van Rover, kies snel een nieuwe secretaris!

Betrokken SP'ers