column
Agnes Kant:

Jonge werknemers als wegwerpartikel

“Ik was niet van plan u links in te halen, maar ik ben dat nu wel aan het doen.” Zo reageerde Mark Rutte van de VVD op mijn kritiek op zijn voorstel om de rechten van jonge werknemers tijdelijk, tijdens de crisis, verder uit te kleden.

Zijn voorstel was dat werkgevers nog vaker dan nu aan jongeren een tijdelijk arbeidscontract moeten kunnen aanbieden. Rutte misbruikt daarmee de crisis om jongeren voor te bereiden op een door de VVD gewenste toekomst: een werknemer als wegwerpartikel.

Eén van Ruttes overwegingen was dat werkgevers zich vaak genoodzaakt zien om jongeren op straat te zetten, omdat ze hun tijdelijke contracten niet durven om te zetten in vaste contracten. Om de jonge werknemer te beschermen, pakken we hen het recht op een vast contract af. Dit zijn de neoliberale redeneringen die jarenlang gebruikt zijn om sociale verslechteringen door te voeren. Nee, Rutte’s VVD heeft de SP niet links ingehaald, maar juist rechts gepasseerd, met de crisis als vluchtstrook. Ruttes neoliberale oplossingen kunnen nooit de oplossing zijn voor de crisis van het neoliberalisme.

Dat Rutte steun kreeg voor zijn voorstel van Pechtold is logisch. Ook die verkeert nog steeds in de ontkenningsfase als het gaat om de effecten van de neoliberale politiek. Maar schokkend is dat de VVD steun kreeg van de hele Tweede Kamer, uitgezonderd de SP.

Zouden Hamer, Halsema en Van Geel, door de crisis verblind, niet zien dat Rutte en Pechtold hen een verslechtering in de maag splitsen? Of is de crisis ook voor hen een mooi excuus om dit liberale idee er door te drukken?

Het zou goed zijn als ze allemaal afreizen naar Schiphol, om daar te praten met de schoonmakers die jaar in jaar uit met flexibele contracten werken. Deze mensen zullen vertellen dat ze nooit een hypotheek kunnen krijgen. Dat ze ieder half jaar, of ieder jaar, opnieuw in onzekerheid zijn over hun toekomst. Zij zullen uitleggen dat werk dat van losse contracten aan elkaar hangt, zorgt voor stress, onzekerheid en instabiliteit.

Nee, de SP laat zich door de VVD niet links inhalen. Rutte is op zijn ouderwetse rechtse koers weer eens stevig uit de bocht gevlogen. Verontrustend is dat hij op de SP na iedereen in zijn karretje heeft meegekregen.

Betrokken SP'ers