column
Harry van Bommel:

Maxime heeft nieuwe vriendin

Nederland boycot de VN-top over racisme deze week. Daar ben ik niet blij mee en het is ook niet logisch. De slotverklaring die inmiddels is vastgesteld spreekt de zorg uit over de toename van het aanzetten tot haat tegen religieuze minderheden. Daar is alle reden toe, ook in Nederland. Met de komst van Fitna 2 en de grote steun voor het uitzetten van zogenaamde ‘Marokkaanse straatterroristen’ zou die zorg ook een Nederlandse zorg moeten zijn. Dat is nu niet het geval.

Minister Verhagen heeft voor de top een aantal bezwaren uitgesproken tegen de voorgestelde slotverklaring omdat Israël daarin te veel de schuld in de schoenen geschoven kreeg van het conflict met de Palestijnen. Verder maakte Verhagen bezwaar tegen de kritiek op het ‘belasteren van religies’. Ook de bevestiging van de slotverklaring van de vorige VN-top vond Verhagen ongewenst. Bijna alle bezwaren die de minister had, zijn weggenomen. Er is géén expliciete verwijzing naar Israëls schandalige behandeling van de Palestijnen gekomen. Helaas, want dat zou gewoon aansluiten bij resoluties die de VN allang heeft aangenomen. Ook kritiek op het belasteren van religies is geschrapt. De vrijheid van meningsuiting wordt dus op geen enkele wijze ter discussie gesteld.

Het bezwaar tegen de bevestiging van de vorige slotverklaring slaat helemaal nergens op. Nederland heeft die verklaring toen gewoon ondertekend en van de kant van het CDA is daar toen geen bezwaar gemaakt. Het argument is gewoon overgenomen van de Amerikanen en de Israël die in 2001 in Durban boos zijn weggelopen van de conferentie.

Deze VN-top biedt juist de mogelijkheid om kritiek te hebben op landen als Iran en Saoedi-Arabië die antisemitische taal uitslaan, vrouwen onderdrukken en op grote schaal de mensenrechten schenden. Wegblijven lijkt wel flink maar is in werkelijkheid natuurlijk een nederlaagstrategie. Het ondermijnt een belangrijke conferentie van de VN en levert geen enkele bijdrage aan de bestrijding van racisme.

De VN en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch veroordelen de westerse boycot omdat daarmee racismeslachtoffers de rug word toegekeerd. Dat zou Nederland en de andere wegblijvers aan het denken moeten zetten.Volgens mij is de Nederlandse boycot niet ingegeven door de inhoud van de slotverklaring, maar door blinde loyaliteit aan de VS en Israël. Maxime Verhagen heeft er een vriendin bij, zo vernamen we deze week uit de krant: Hillary Clinton. Met die nieuwe vriendschap zijn de mensenrechten echter in het geheel niet gediend.

Betrokken SP'ers