Farshad Bashir:

De gouverneur van Farah

Afgelopen maandag en dinsdag vielen in de Afghaanse provincie Farah 147 burgerdoden bij een reeks Amerikaanse luchtaanvallen. Twee weken geleden sprak ik toevallig met twee Afghaanse 'gouverneurs' waaronder die van Farah, Roohul Amin. Ze waren op bezoek in Nederland en wilden mij graag spreken om te vertellen hoe goed het ging in hun provincies.

Amin was samen met de gouverneur van Bamyan op verzoek van de Amerikanen op tour door Europa. Gouverneur Amin had eerder met de Amerikaanse president Obama gesproken en was overtuigd geraakt van de strategie van de Amerikaanse president: het stationeren van duizenden extra militairen in Afghanistan en uitbreiding van de oorlog naar Pakistan. Hij vertelde dat hij deze strategie uitstekend vond en geen andere uitweg zag dan een militaire. Met de opstandelingen kon je volgens hem niet praten, ook al had hij het zelf nog niet geprobeerd.

Volgens hem waren in zijn provincie geen gewelddadige incidenten, de veiligheid was flink beter dan in de rest van het land en er is volgens hem zelfs geen (!) corruptie meer. Hij vertelde hoe fijn dat wel niet was en wilde het de rest van Afghanistan ook gunnen. Daarom pleitte hij voor meer militairen om de opstandelingen in het zuiden keihard te bestrijden.

Ik vertelde hem dat ik er niet veel van geloofde. De afgelopen 8 jaren bewijzen immers dat dit conflict niet militair te winnen is. Meer troepen naar Afghanistan betekent juist meer geweld en meer burgerslachtoffers.

In zijn provincie vielen dus afgelopen maandag bij een reeks luchtaanvallen 147 burgerslachtoffers. Dat zijn er 147 te veel. En de gewone Afghanen laten steeds duidelijker zien dat het nu wel genoeg geweest is en dat ze het geweld zat zijn. Zo gingen velen dan ook donderdag de straat op en demonstreerden tegenover het kantoor van Amin.

En de 'gouverneur'? Volgens hem is er niet met hem overlegd toen de Amerikanen besloten zijn provincie te bombarderen. Hij mag blijkbaar alleen tijdens een propagandatour in Europa vertellen dat hij de gouverneur van Farah is.

Betrokken SP'ers