column

Assertiviteit

Vorige week zat ik in de trein, op weg naar huis. Aan de andere kant van het gangpad zat een man. Terwijl ik gezellig met mijn reisgezel, een redacteur van mijn lijfblad de Provinciale Zeeuwse Courant, zat te filosoferen over hoe Nederland te verbeteren, ontsproot uit de man naast ons plotseling een enorm geraas. Hij nieste. En hoe. Zonder enige schaamte en zonder gebruik van hand of zakdoek. Er woei letterlijk een storm langs onze hoofden.

Als SP’er ben je een tolerant mens. En dus denk je, dat kan gebeuren. Zo'n plotseling opkomende niesbui. Ik keek hem dus vriendelijk maar toch lichtelijk bezorgd aan. Die bezorgdheid betrof de mogelijke gevolgen voor mijn gezondheid.

Mijn reisgezel en ik hervatten ons gesprek, dat over de pensioenen ging. Maar ons gesprek stortte in als een beurskoers. Door een weer opkomende niesbui van de man. Ditmaal langdurig en met een tussenpoos van enkele seconden weer terugkomend. Ieder verder gesprek was daardoor lange tijd onmogelijk. Waar ik iets had moeten zeggen, of had moeten opstappen om buiten het bereik van die bacteriën te komen, kwam ik niet verder dan een bleek glimlachje. Ik ben er zo een van uit de oorlog. Assertief zijn is geen automatisme in mijn generatie.

Dat ik dat wel had moeten zijn, bleek alras. Na enige dagen voelde ik het gebeuren. Altijd dezelfde verschijnselen in dezelfde volgorde. Eerst de keelpijn, dan de snotneus en vervolgens de onbedwingbare hoest. En denkend aan het gesprek met de journalist over pensioenen, snap ik waarom dit kabinet in het bijzonder de ouderen tracht leeg te zuigen. Die zijn immers niet zo assertief.

Eerst de Bos-belasting, dan de discussie over het verhogen van de AOW leeftijd, vervolgens het niet toestaan van indexering van pensioenen, en tot slot het praten over verlaging van pensioenen. Wie komt er voor ze op?

Eigenlijk is die man in de trein goud waard. Alweer werd ik door een toevallige gebeurtenis op het goede spoor gezet. We moeten gewoon allemaal opkomen voor al die ouderen van wie de oudedagvoorziening wordt verstierd door dit kabinet zonder fatsoen.